[CentOS] kernel message - disabling irq #50

partha chowdhury kira.laucas at gmail.com
Sat Sep 20 12:40:08 UTC 2008


hi all .

i am facing a issue with centos recently :


after every boot i receive the following message in terminal :


> Sep 19 13:13:02 station2 kernel: irq 50: nobody cared (try booting
with the "irqpoll" option)
> Sep 19 13:13:02 station2 kernel:  [<c044e6fa>] __report_bad_irq
+0x2b/0x69
> Sep 19 13:13:02 station2 kernel:  [<c044e8e7>] note_interrupt
+0x1af/0x1e8
> Sep 19 13:13:02 station2 kernel:  [<c057afb4>] usb_hcd_irq+0x23/0x50
> Sep 19 13:13:02 station2 kernel:  [<c044df27>] handle_IRQ_event
+0x23/0x49
> Sep 19 13:13:02 station2 kernel:  [<c044dfe8>] __do_IRQ+0x9b/0xd6
> Sep 19 13:13:02 station2 kernel:  [<c04073f4>] do_IRQ+0x93/0xae
> Sep 19 13:13:02 station2 kernel:  [<c040592e>] common_interrupt
+0x1a/0x20
> Sep 19 13:13:02 station2 kernel:  =======================
> Sep 19 13:13:02 station2 kernel: handlers:
> Sep 19 13:13:02 station2 kernel: [<c057af91>] (usb_hcd_irq+0x0/0x50)
> Sep 19 13:13:02 station2 kernel: Disabling IRQ #50


And immediately after it my external usb drive vanishes from the
nautilus file browser and i get messages like this
in /var/log/messages :


> usb 2-2: device not accepting address 3, error -110
> Sep 19 14:15:09 station2 kernel: usb 2-2: new high speed USB device
using ehci_hcd and address 4
> Sep 19 14:15:21 station2 kernel: usb 2-2: device not accepting address
4, error -110
> Sep 19 14:15:21 station2 kernel: usb 2-2: new high speed USB device
using ehci_hcd and address 5
> Sep 19 14:15:31 station2 kernel: usb 2-2: device not accepting address
5, error -110
> Sep 19 14:15:31 station2 kernel: usb 2-2: new high speed USB device
using ehci_hcd and address 6
> Sep 19 14:15:42 station2 kernel: usb 2-2: device not accepting address
6, error -110
> Sep 19 14:16:48 station2 kernel: usb 2-4: new high speed USB device
using ehci_hcd and address 7
> Sep 19 14:17:00 station2 kernel: usb 2-4: device not accepting address
7, error -110
> Sep 19 14:17:00 station2 kernel: usb 2-4: new high speed USB device
using ehci_hcd and address 8
> Sep 19 14:17:11 station2 kernel: usb 2-4: device not accepting address
8, error -110
> 

and the usb drive does not show up in nautilus any more. Then i have to
reboot and after logging into x the drive shows up .but again after some
time the same thing happens.

as someone suggested in the list,i add the "irqpoll" option to kernel
line. after the system booted i log
into X with tty1 also login as root with the command " tail
-f /var/log/messages" for monitoring . After 10 to 20 minutes i got the
same message again but this time immediately the system froze up !

i tried it 5 times now and each time is the same result.i also noticed
that the system was behaving very slowly till the message came up like
usually folder copy operation - i usually get 70-90MB/s according to
vmstat 1  comand, but with irqpoll  the maximum i noticed was like
10MB/s.

here is ouput from lspci -v :


> 00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP67 Memory Controller (rev a2)
> 	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 82b3
> 	Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0
> 	Capabilities: [44] HyperTransport: Slave or Primary Interface
> 	Capabilities: [dc] HyperTransport: MSI Mapping
> 
> 00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP67 ISA Bridge (rev a2)
> 	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 82b3
> 	Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0
> 	I/O ports at 0900 [size=256]
> 
> 00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP67 SMBus (rev a2)
> 	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 82b3
> 	Flags: 66MHz, fast devsel, IRQ 10
> 	I/O ports at dc00 [size=64]
> 	I/O ports at 0600 [size=64]
> 	I/O ports at 0700 [size=64]
> 	Capabilities: [44] Power Management version 2
> 
> 00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 OHCI USB 1.1 Controller (rev a2) (prog-if 10 [OHCI])
> 	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 82b3
> 	Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 58
> 	Memory at feaff000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
> 	Capabilities: [44] Power Management version 2
> 
> 00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 EHCI USB 2.0 Controller (rev a2) (prog-if 20 [EHCI])
> 	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 82b3
> 	Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 233
> 	Memory at feafec00 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
> 	Capabilities: [44] Debug port
> 	Capabilities: [80] Power Management version 2
> 
> 00:04.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 OHCI USB 1.1 Controller (rev a2) (prog-if 10 [OHCI])
> 	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 82b3
> 	Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 66
> 	Memory at feafd000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
> 	Capabilities: [44] Power Management version 2
> 
> 00:04.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 EHCI USB 2.0 Controller (rev a2) (prog-if 20 [EHCI])
> 	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 82b3
> 	Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 50
> 	Memory at feafe800 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
> 	Capabilities: [44] Debug port
> 	Capabilities: [80] Power Management version 2
> 
> 00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP67 IDE Controller (rev a1) (prog-if 8a [Master SecP PriP])
> 	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 82b3
> 	Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0
> 	I/O ports at ffa0 [size=16]
> 	Capabilities: [44] Power Management version 2
> 
> 00:08.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Bridge (rev a2) (prog-if 01 [Subtractive decode])
> 	Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0
> 	Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=64
> 	I/O behind bridge: 0000e000-0000efff
> 	Memory behind bridge: feb00000-febfffff
> 	Capabilities: [b8] #0d [0000]
> 	Capabilities: [8c] HyperTransport: MSI Mapping
> 
> 00:09.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP67 AHCI Controller (rev a2) (prog-if 85 [Master SecO PriO])
> 	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 82b3
> 	Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 233
> 	I/O ports at d480 [size=8]
> 	I/O ports at d400 [size=4]
> 	I/O ports at d080 [size=8]
> 	I/O ports at d000 [size=4]
> 	I/O ports at cc00 [size=16]
> 	Memory at feafa000 (32-bit, non-prefetchable) [size=8K]
> 	Capabilities: [44] Power Management version 2
> 	Capabilities: [8c] #12 [0010]
> 
> 00:0a.0 Ethernet controller: nVidia Corporation MCP67 Ethernet (rev a2)
> 	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 82b3
> 	Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 90
> 	Memory at feafc000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
> 	I/O ports at c880 [size=8]
> 	Memory at feafe400 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
> 	Memory at feafe000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16]
> 	Capabilities: [44] Power Management version 2
> 	Capabilities: [50] Message Signalled Interrupts: 64bit+ Queue=0/3 Enable+
> 	Capabilities: [6c] HyperTransport: MSI Mapping
> 
> 00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) (prog-if 00 [Normal decode])
> 	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
> 	Bus: primary=00, secondary=02, subordinate=02, sec-latency=0
> 	Capabilities: [40] #0d [0000]
> 	Capabilities: [48] Power Management version 2
> 	Capabilities: [50] Message Signalled Interrupts: 64bit+ Queue=0/1 Enable+
> 	Capabilities: [60] HyperTransport: MSI Mapping
> 	Capabilities: [80] Express Root Port (Slot+) IRQ 0
> 
> 00:0c.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) (prog-if 00 [Normal decode])
> 	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
> 	Bus: primary=00, secondary=03, subordinate=03, sec-latency=0
> 	Capabilities: [40] #0d [0000]
> 	Capabilities: [48] Power Management version 2
> 	Capabilities: [50] Message Signalled Interrupts: 64bit+ Queue=0/1 Enable+
> 	Capabilities: [60] HyperTransport: MSI Mapping
> 	Capabilities: [80] Express Root Port (Slot+) IRQ 0
> 
> 00:0d.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) (prog-if 00 [Normal decode])
> 	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
> 	Bus: primary=00, secondary=04, subordinate=04, sec-latency=0
> 	Capabilities: [40] #0d [0000]
> 	Capabilities: [48] Power Management version 2
> 	Capabilities: [50] Message Signalled Interrupts: 64bit+ Queue=0/1 Enable+
> 	Capabilities: [60] HyperTransport: MSI Mapping
> 	Capabilities: [80] Express Root Port (Slot+) IRQ 0
> 
> 00:0e.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) (prog-if 00 [Normal decode])
> 	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
> 	Bus: primary=00, secondary=05, subordinate=05, sec-latency=0
> 	Capabilities: [40] #0d [0000]
> 	Capabilities: [48] Power Management version 2
> 	Capabilities: [50] Message Signalled Interrupts: 64bit+ Queue=0/1 Enable+
> 	Capabilities: [60] HyperTransport: MSI Mapping
> 	Capabilities: [80] Express Root Port (Slot+) IRQ 0
> 
> 00:0f.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) (prog-if 00 [Normal decode])
> 	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
> 	Bus: primary=00, secondary=06, subordinate=06, sec-latency=0
> 	Capabilities: [40] #0d [0000]
> 	Capabilities: [48] Power Management version 2
> 	Capabilities: [50] Message Signalled Interrupts: 64bit+ Queue=0/1 Enable+
> 	Capabilities: [60] HyperTransport: MSI Mapping
> 	Capabilities: [80] Express Root Port (Slot+) IRQ 0
> 
> 00:10.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) (prog-if 00 [Normal decode])
> 	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
> 	Bus: primary=00, secondary=07, subordinate=07, sec-latency=0
> 	Capabilities: [40] #0d [0000]
> 	Capabilities: [48] Power Management version 2
> 	Capabilities: [50] Message Signalled Interrupts: 64bit+ Queue=0/1 Enable+
> 	Capabilities: [60] HyperTransport: MSI Mapping
> 	Capabilities: [80] Express Root Port (Slot+) IRQ 0
> 
> 00:11.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) (prog-if 00 [Normal decode])
> 	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
> 	Bus: primary=00, secondary=08, subordinate=08, sec-latency=0
> 	Capabilities: [40] #0d [0000]
> 	Capabilities: [48] Power Management version 2
> 	Capabilities: [50] Message Signalled Interrupts: 64bit+ Queue=0/1 Enable+
> 	Capabilities: [60] HyperTransport: MSI Mapping
> 	Capabilities: [80] Express Root Port (Slot+) IRQ 0
> 
> 00:12.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 7050 PV / nForce 630a (rev a2) (prog-if 00 [VGA controller])
> 	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 82b3
> 	Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 58
> 	Memory at fd000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
> 	Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
> 	Memory at fc000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16M]
> 	[virtual] Expansion ROM at feac0000 [disabled] [size=128K]
> 	Capabilities: [48] Power Management version 2
> 	Capabilities: [50] Message Signalled Interrupts: 64bit+ Queue=0/0 Enable-
> 
> 00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
> 	Flags: fast devsel
> 	Capabilities: [80] HyperTransport: Host or Secondary Interface
> 
> 00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
> 	Flags: fast devsel
> 
> 00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
> 	Flags: fast devsel
> 
> 00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
> 	Flags: fast devsel
> 	Capabilities: [f0] #0f [0010]
> 
> 01:06.0 Multimedia audio controller: Creative Labs [SB Live! Value] EMU10k1X
> 	Subsystem: Creative Labs Unknown device 1001
> 	Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 82
> 	I/O ports at ec00 [size=32]
> 	Capabilities: [dc] Power Management version 2
> 
> 01:07.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6105 [Rhine-III] (rev 8b)
> 	Subsystem: D-Link System Inc Unknown device 1405
> 	Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 74
> 	I/O ports at e800 [size=256]
> 	Memory at febffc00 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
> 	Capabilities: [44] Power Management version 2
my motherboard is asus m2n-vm dvi .I have updated the bios to the latest version and the bios settings are default. I did not change any option. and my os is fully up-to-date.

just out of curiosity, i recently compiled a kernel from 2.6.26 tree and the problem did not manifest itself with the desktop running 24 hours.

so is this a bug in the current centos kernel ? 



More information about the CentOS mailing list