[CentOS] Scanner missing again

Mark mhullrich at gmail.com
Mon Oct 11 22:47:45 EDT 2010


A while back I posted about my new HP J3600 scan/fax/copy/print-er and how
it was visible to the root but not me as an ordinary user.  I had no trouble
configuring it as a printer, but the scanner was invisible to xsane until I
added my user id to the lp group.

Now it's gone again, except that it is visible as a usb device to me as a
normal user, but xsane can't seem to find it any more.

Since this was working on the 2.6.18-194.11.4 kernel, I rebooted that one,
but it exhibited the same behavior, so I wrote off the new (...17.1) kernel
as innocent.  However, I am getting an error during startup on hpssd - it
complains about python-dbus being missing.  I can't find that either, but
there _is_ a dbus-python 0.70 installed and it wants a version > 0.80, so I
hauled down 0.83, built it and installed it and that didn't seem to help.

I will try that when I have a few minutes to take the system down again, but
in the mean time, can anyone hazard a guess at what's wrong?

$ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 006: ID 03f0:3112 Hewlett-Packard
Bus 002 Device 004: ID 22b8:2ac2 Motorola PCS
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 002: ID 04f9:0033 Brother Industries, Ltd
Bus 002 Device 003: ID 03f0:0205 Hewlett-Packard ScanJet 3300c

It's Bus 2, Dev 6.  There is nothing in any of the /var/log/* files to
indicate any kind of problem for yesterday, when the problem appeared, other
than my fumbled three attempts to input the password for 'sudo xsane'.

What's interesting is this:

$ sane-find-scanner

  # sane-find-scanner will now attempt to detect your scanner. If the
  # result is different from what you expected, first make sure your
  # scanner is powered up and properly connected to your computer.

  # No SCSI scanners found. If you expected something different, make sure
that
  # you have loaded a kernel SCSI driver for your SCSI adapter.

found USB scanner (vendor=0x03f0 [HP], product=0x3112 [Officejet J3600
series]) at libusb:002:005
found USB scanner (vendor=0x03f0 [Hewlett-Packard], product=0x0205 [HP
ScanJet 3300C]) at libusb:002:004
  # Your USB scanner was (probably) detected. It may or may not be supported
by
  # SANE. Try scanimage -L and read the backend's manpage.

  # Not checking for parallel port scanners.

  # Most Scanners connected to the parallel port or other proprietary ports
  # can't be detected by this program.

  # You may want to run this program as root to find all devices. Once you
  # found the scanner devices, be sure to adjust access permissions as
  # necessary.

So, sane-find-scanner finds the scanner, but xsane does not???  (For the
record, on the 11.4 kernel, sane-find-scanner could _not_ find the scanner,
but that was before I installed the newer dbus-python.)

This was working perfectly a few days ago.  I'm not sure where else to
look....

TIA,
Mark
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://lists.centos.org/pipermail/centos/attachments/20101011/d149bdf4/attachment.html 


More information about the CentOS mailing list