[CentOS] Samba Print Share Problem

Mark LaPierre marklapier at aol.com
Sun Mar 11 15:58:19 EDT 2012


I had my samba printer shares working after many hours of struggling 
with the samba.conf file.  I was happy.

Now the printer shares have quit working.  I checked the yum log to see 
if anything had been changed.  Nothing applicable seems to have been 
changed.

I've been surfing the net for the last couple of days trying to find a 
solution to the problem but I find many outdated and conflicting 
articles which only contribute to my confusion.

[mlapier at mushroom ~]$ rpm -qa | grep samba
samba-3.5.10-114.el6.i686
samba-client-3.5.10-114.el6.i686
samba-common-3.5.10-114.el6.i686
samba-winbind-devel-3.5.10-114.el6.i686
samba-domainjoin-gui-3.5.10-114.el6.i686
samba-winbind-clients-3.5.10-114.el6.i686
samba4-libs-4.0.0-23.alpha11.el6.i686
samba-swat-3.5.10-114.el6.i686
samba-doc-3.5.10-114.el6.i686
samba-winbind-3.5.10-114.el6.i686
samba-winbind-krb5-locator-3.5.10-114.el6.i686
[mlapier at mushroom ~]$ uname -a
Linux mushroom.patch 2.6.32-220.7.1.el6.i686 #1 SMP Tue Mar 6 21:21:22 
GMT 2012 i686 i686 i386 GNU/Linux
[mlapier at mushroom ~]$

CentOS 6.2

[mlapier at mushroom etc]$ ll | grep samba
drwxr-xr-x.  2 root root   4096 Mar 11 13:59 samba
drwxr-xr-x.  2 root root   4096 Nov 11  2010 samba4
[mlapier at mushroom etc]$

What's with the samba4 directory?  It looks like I have samba 3.5.10 on 
my system.

Here are the applicable stanzas of my samba.conf file

[global]
	workgroup = MYGROUP
	server string = Samba Server Version %v
	log file = /var/log/samba/log.%m
	max log size = 50
	security = user
	passdb backend = tdbsam
	load printers = yes
	cups options = raw
	printcap name = /etc/printcap
	printing = cups
[printers]
	comment = All Printers
	path = /var/spool/samba
	browseable = no
	guest ok = yes
	writable = no
	printable = yes
[WorkForce-1100]
         comment = EPSON WorkForce 1100
         path = /var/spool/samba
         read only = No
         guest ok = Yes
         printable = Yes
         printer name = WorkForce-1100
         oplocks = No
         share modes = No
[Samsung-ML-1740]
         comment = Samsung ML-1740
         path = /var/spool/samba
         read only = No
         guest ok = Yes
         printable = Yes
         printer name = Samsung-ML-1740
         oplocks = No
         share modes = No


When I try to mount a printer from the Win XP machine no print shares 
are visible.

Any samba experts see anything wrong with my samba.conf file?  Do I need 
to provide more information?

-- 
     _
    °v°
   /(_)\
    ^ ^  Mark LaPierre
Registerd Linux user No #267004


More information about the CentOS mailing list