[CentOS] SOLVED - yum update (first in a long time) has broken clamd.exim

Gary Stainburn gary at ringways.co.uk
Thu May 5 08:21:42 UTC 2016


I restarted clamd and the run file was created. I un-commented the code in 
exim.conf and everything started working again.

The only thing I can think of is that the updated of clamd-data may have 
installed stale data which was then replaced with the freshclam CRON job.

Either way, we're all working again.

On Wednesday 04 May 2016 16:40:48 Gary Stainburn wrote:
> I have just run a 'yum update' on a Centos 7.2 server which updated several
> hundred RPMs.
>
> The update worked fine with no errors or warnings
>
> I then rebooted the server and now my EXIM is rejecting emails because the
> clamd service isn't running.
>
> So I tried:
>
> [root at ollie2 ~]# systemctl restart clamd.exim
> Failed to restart clamd.exim.service: Unit clamd.exim.service failed to
> load: No such file or directory.
> [root at ollie2 ~]# systemctl list-unit-files --type=service|grep -i exim
> exim.service                                enabled
> [root at ollie2 ~]# systemctl list-unit-files --type=service|grep -i clam
> clamd.service                               enabled
> clamd at .service                              static
> [root at ollie2 ~]# systemctl restart clamd
> [root at ollie2 ~]# systemctl status clamd
> ● clamd.service - Home brewed module for the Clam Antivirus scanner
>    Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/clamd.service; enabled; vendor
> preset: disabled)
>    Active: failed (Result: start-limit) since Wed 2016-05-04 16:34:16 BST;
> 5s ago
>   Process: 14405 ExecStart=/root/bin/clamd.start (code=exited,
> status=1/FAILURE)
>  Main PID: 14405 (code=exited, status=1/FAILURE)
>
> May 04 16:34:16 ollie2.ringways.co.uk systemd[1]: Unit clamd.service
> entered failed state.
> May 04 16:34:16 ollie2.ringways.co.uk systemd[1]: clamd.service failed.
> May 04 16:34:16 ollie2.ringways.co.uk systemd[1]: clamd.service holdoff
> time over, scheduling restart.
> May 04 16:34:16 ollie2.ringways.co.uk systemd[1]: start request repeated
> too quickly for clamd.service
> May 04 16:34:16 ollie2.ringways.co.uk systemd[1]: Failed to start Home
> brewed module for the Clam Antivirus scanner.
> May 04 16:34:16 ollie2.ringways.co.uk systemd[1]: Unit clamd.service
> entered failed state.
> May 04 16:34:16 ollie2.ringways.co.uk systemd[1]: clamd.service failed.
> [root at ollie2 ~]#
>
> Can anyone tell me what happened to clamd.exim, and what I need to do to
> get it working again.  For now I've had to comment out:
>
>   # Deny if the message contains a virus. Before enabling this check, you
>   # must install a virus scanner and set the av_scanner option above.
>   #
>     deny    set acl_m0 = clamd:/var/run/clamd.exim/clamd.sock
>             malware    = *
>             set acl_c_SPAM = 1
>             message    = A virus has been detected ($malware_name).
>
> _______________________________________________
> CentOS mailing list
> CentOS at centos.org
> https://lists.centos.org/mailman/listinfo/centos



-- 
Gary Stainburn
Group I.T. Manager
Ringways Garages
http://www.ringways.co.uk 



More information about the CentOS mailing list