[CentOS-devel] Rebuild xorg

Alain PORTAL alain.portal at free.fr
Mon Dec 22 18:24:58 UTC 2008


Le dimanche 21 décembre 2008, Matej Cepl a écrit :
> On 2008-12-21, 16:11 GMT, Alain PORTAL wrote:
> > In xorg.conf, if I replace vga by vesa for driver, and if I try
> > to startx, =
>
> Just remove xorg.conf and restart X. What happens?

X failed to start.
Here is some piece of Xorg.0.log

(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Dec 22 18:46:20 2008
(EE) Unable to locate/open config file


(II) PCI: 01:00:0: chip 1002,7210 card 10f7,8338 rev ce class 03,00,00 hdr 00


(--) PCI:*(1:0:0) ATI Technologies Inc unknown chipset (0x7210) rev 206, Mem @ 
0xe0000000/28, 0xd7ef0000/16, I/O @ 0x2000/8
New driver is "ati"
(==) Using default built-in configuration (55 lines)
(==) --- Start of built-in configuration ---
	Section "Module"
		Load	"extmod"
		Load	"dbe"
		Load	"glx"
		Load	"freetype"
		Load	"type1"
		Load	"record"
		Load	"dri"
	EndSection
	Section "Monitor"
		Identifier	"Builtin Default Monitor"
	EndSection
	Section "Device"
		Identifier	"Builtin Default ati Device 0"
		Driver	"ati"
	EndSection
	Section "Screen"
		Identifier	"Builtin Default ati Screen 0"
		Device	"Builtin Default ati Device 0"
		Monitor	"Builtin Default Monitor"
	EndSection
	Section "Device"
		Identifier	"Builtin Default fbdev Device 0"
		Driver	"fbdev"
	EndSection
	Section "Screen"
		Identifier	"Builtin Default fbdev Screen 0"
		Device	"Builtin Default fbdev Device 0"
		Monitor	"Builtin Default Monitor"
	EndSection
	Section "Device"
		Identifier	"Builtin Default vesa Device 0"
		Driver	"vesa"
	EndSection
	Section "Screen"
		Identifier	"Builtin Default vesa Screen 0"
		Device	"Builtin Default vesa Device 0"
		Monitor	"Builtin Default Monitor"
	EndSection
	Section "Device"
		Identifier	"Builtin Default vga Device 0"
		Driver	"vga"
	EndSection
	Section "Screen"
		Identifier	"Builtin Default vga Screen 0"
		Device	"Builtin Default vga Device 0"
		Monitor	"Builtin Default Monitor"
	EndSection
	Section "ServerLayout"
		Identifier	"Builtin Default Layout"
		Screen	"Builtin Default ati Screen 0"
		Screen	"Builtin Default fbdev Screen 0"
		Screen	"Builtin Default vesa Screen 0"
		Screen	"Builtin Default vga Screen 0"
	EndSection
(==) --- End of built-in configuration ---
(==) ServerLayout "Builtin Default Layout"
(**) |-->Screen "Builtin Default ati Screen 0" (0)
(**) |   |-->Monitor "Builtin Default Monitor"
(**) |   |-->Device "Builtin Default ati Device 0"
(**) |-->Screen "Builtin Default fbdev Screen 0" (1)
(**) |   |-->Monitor "Builtin Default Monitor"
(**) |   |-->Device "Builtin Default fbdev Device 0"
(**) |-->Screen "Builtin Default vesa Screen 0" (2)
(**) |   |-->Monitor "Builtin Default Monitor"
(**) |   |-->Device "Builtin Default vesa Device 0"
(**) |-->Screen "Builtin Default vga Screen 0" (3)
(**) |   |-->Monitor "Builtin Default Monitor"
(**) |   |-->Device "Builtin Default vga Device 0"
(==) |-->Input Device "<default pointer>"
(==) |-->Input Device "<default keyboard>"


(II) LoadModule: "dri"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdri.so
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
	ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
(II) Loading sub module "drm"
(II) LoadModule: "drm"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/linux/libdrm.so
(II) Module drm: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
	ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "ati"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/ati_drv.so
(II) Module ati: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 7.1.1, module version = 6.6.3
	Module class: X.Org Video Driver
	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
(II) LoadModule: "fbdev"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
(II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 7.1.1, module version = 0.3.0
	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
(II) LoadModule: "vesa"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
(II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 7.1.1, module version = 1.3.0
	Module class: X.Org Video Driver
	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
(II) LoadModule: "vga"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vga_drv.so
(II) Module vga: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 7.1.1, module version = 4.1.0
	Module class: X.Org Video Driver
	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0


(II) ATI: ATI driver (version 6.6.3) for chipsets: ati, ativga


(II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
(II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
(II) VGA: Generic VGA driver (version 4.1) for chipsets: generic
(II) Primary Device is: PCI 01:00:0
(II) ATI:  Candidate "Device" section "Builtin Default ati Device 0".
(--) Assigning device section with no busID to primary device
(--) Assigning device section with no busID to primary device
(II) Loading sub module "fbdevhw"
(II) LoadModule: "fbdevhw"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/linux/libfbdevhw.so
(II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 7.1.1, module version = 0.0.2
	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
(EE) open /dev/fb0: No such file or directory
(--) Assigning device section with no busID to primary device
(--) Chipset vesa found
(II) resource ranges after xf86ClaimFixedResources() call:


(--) Assigning device section with no busID to primary device
(--) Chipset generic found
(II) resource ranges after probing:


(II) Setting vga for screen 0.
(II) Loading sub module "vbe"
(II) LoadModule: "vbe"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libvbe.so
(II) Module vbe: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 7.1.1, module version = 1.1.0
	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
(II) Loading sub module "int10"
(II) LoadModule: "int10"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libint10.so
(II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
(II) VESA(0): initializing int10
(II) VESA(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
(II) VESA(0): VESA BIOS detected
(II) VESA(0): VESA VBE Version 3.0
(II) VESA(0): VESA VBE Total Mem: 16384 kB
(II) VESA(0): VESA VBE OEM: ATI ATOMBIOS
(II) VESA(0): VESA VBE OEM Software Rev: 9.13
(II) VESA(0): VESA VBE OEM Vendor: (C) 1988-2005, ATI Technologies Inc. 
(II) VESA(0): VESA VBE OEM Product: M71M
(II) VESA(0): VESA VBE OEM Product Rev: 01.00
(II) VESA(0): Creating default Display subsection in Screen section
	"Builtin Default vesa Screen 0" for depth/fbbpp 16/16
(==) VESA(0): Depth 16, (--) framebuffer bpp 16
(==) VESA(0): RGB weight 565
(==) VESA(0): Default visual is TrueColor
(==) VESA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(II) Loading sub module "ddc"
(II) LoadModule: "ddc"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libddc.so
(II) Module ddc: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
(II) VESA(0): VESA VBE DDC unkown failure 768
(II) VESA(0): Searching for matching VESA mode(s):
Mode: 100 (640x400)
....
A long list of modes
....
Mode: 1e6 (1920x1440)


(II) VESA(0): Total Memory: 256 64KB banks (16384kB)
(EE) VESA(0): No matching modes
(II) UnloadModule: "vesa"
(II) UnloadModule: "ddc"
(II) Unloading /usr/lib64/xorg/modules/libddc.so
(II) UnloadModule: "int10"
(II) Unloading /usr/lib64/xorg/modules/libint10.so
(II) UnloadModule: "vbe"
(II) Unloading /usr/lib64/xorg/modules/libvbe.so
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

Fatal server error:
no screens found


Regards,
Alain
-- 
Les pages de manuel Linux en français
http://manpagesfr.free.fr/
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: not available
Type: application/pgp-signature
Size: 189 bytes
Desc: This is a digitally signed message part.
Url : http://lists.centos.org/pipermail/centos-devel/attachments/20081222/66a34e97/attachment.bin 


More information about the CentOS-devel mailing list